Waarom is er niet dat ziekenhuis…

ziekenhuis-draaideur

Waarom is er niet een ziekenhuis? Een ziekenhuis, waar je naar toe gaat voor je gezondheid, maar waar je ook gewoon fijn behandeld wordt. Dat je echt het gevoel hebt dat het om jou als persoon gaat. Je komt aanrijden en je herkent het ziekenhuis en het is direct duidelijk waar je kunt parkeren. Je rijdt de parkeerplaats op (zonder slagboom) en er is precies voor jou een parkeerplek dicht bij de entree. Niet ergens ver weg dat je ook nog op een golfkarretje moet wachten! Je parkeert je auto en er is een heldere duidelijke looproute naar de ingang met veilige oversteekplaatsen. Als je bij de ingang komt staan er mensen te roken (héél ongezond), maar de asbakken zien er schoon uit, er liggen geen peuken naast, net alsof ze vandaag nog zijn schoongemaakt. En als je het ziekenhuis inloopt zie je dat de ingang ruim en schoon is.
Er komt een aardige dame op je afgelopen die je direct begroet en vraag wat ze voor je kan betekenen. Je vertelt dat je een foto moet laten maken en vervolgens een afspraak hebt bij de orthopeed. De gastvrouw vraagt hoe laat je de afspraak hebt bij de orthopeed en je vertelt dat je om 11.00 uur bij de hem moet zijn, maar omdat je nog een foto moet laten maken besloten hebt om 9.00 uur in het ziekenhuis te zijn. De gastvrouw moet glimlachen en schudt haar hoofd. Ze loopt met je mee en vertelt dat je hier nooit langer dan 10 minuten hoeft te wachten.
Je kijkt zoekend rond waar het apparaat met nummertjes staat, maar die staat er niet. De gastvrouw neemt je mee naar een balie en zegt tegen de medewerker achter de balie dat je een foto komt laten maken. De dame achter de balie begroet je hartelijk en vraagt naar je naam en de informatie over de te nemen foto. Als je dat gegeven hebt, neemt de gastvrouw afscheid en ze verontschuldigt zich dat ze niet naar je naam heeft gevraagd. Ze wijst je nog even op een koffieapparaat en vertelt dat je lekker koffie of thee kan pakken, maar dat het waarschijnlijk niet lukt om dat op te drinken voor je aan de beurt ben. Ze glimlacht, wenst je succes en vertelt dat ze andere mensen gaat verwelkomen. De dame achter de balie vertelt dat je maar even hoeft te wachten en dat je rustig koffie of thee rustig kunt pakken.
Je besluit wat te drinken te pakken, want je zult hier echt wel even moeten wachten. Er staan mooie papieren bekers en je kiest voor een gewone koffie en krijgt een heerlijke koffie met zo’n mooi schuimlaagje erop. Je neemt plaats aan een gezellige grote tafel en de meneer die er al zit wenst je een goede morgen. Hij bladert door zo’n typisch mannenblad. Er liggen kranten van deze ochtend, tijdschriften van deze week en dus kun je in de Story lezen dat Sabia echt zwanger is en niet dat Rafael en Sylvie in scheiding liggen. Je neemt een slok van je heerlijk koffie; niet van die hete aangelengde siroop wat voor koffie door moet gaan en waarvoor je ook nog een euro moet betalen, nee gewoon lekkere koffie.
Dan komt er een dame naar de tafel gelopen en spreekt de man tegenover je aan; U kunt komen mijnheer Hoekstra; loopt u met mij mee? Niet een nummer op een schermpje of een baliemedewerker die je aanroept, nee een aardige mevrouw die de naam van de mijnheer weet en even meeloopt. Misschien is die man een bekende van haar? 10 minuten daarna komt dezelfde dame ook naar jou toe; U bent aan de beurt mevrouw Klaasen, loopt u mee met mij? Zal ik uw koffie even meenemen? Nog steeds geen nummer en ze weet ook JOUW naam. Ze zijn goed hier he?!?
Hallo mevrouw Klaasen! Ook de jongeman die de foto’s zal maken is zo vrolijk en legt uit wat hij precies gaat doen. Hij begint een luchtig gesprek en de foto’s zijn zo gemaakt. Hij loopt mee naar zijn collega en wenst me heel veel succes. Je vraagt je af of dit goed of slecht nieuws is???
Je bent nog een beetje beduusd dat je om half 10 klaar bent met het maken van de foto’s en vertelt de dame achter de balie dat je nu anderhalf uur moet wachten op je afspraak met de orthopeed. Ze wil graag weten met wie je de afspraak hebt en pakt de telefoon. Ze geeft je een knipoog en belt de secretaresse van jouw arts. Je hoort haar vragen of er heel misschien een gaatje is tussen de afspraken door en ze lacht blij als ze het gesprek beëindigd. Ze geeft aan dat je om 10 uur terecht kan bij je arts en komt achter de balie vandaan om uit te leggen hoe je daar moet komen.
Het is net 10 uur als de arts ineens lachend voor je staat en vraagt of je mee wilt komen. Hij heeft de foto al op zijn scherm staan en legt rustig uit wat er aan de hand is; hij laat je zelfs mee kijken op het scherm. Hij geeft aan dat er verschillende opties zijn om het probleem aan te pakken en vraagt wat jij het liefste zou willen. Niet een behandeling voorstellen en dan ophoepelen, nee even de tijd nemen om met elkaar te overleggen en de keuze aan jou te laten. En hij rond af door te zeggen dat je een goede keuze heb gemaakt. Je stapt tevreden en opgewekt de behandelkamer uit. Bij de deur neemt hij afscheid en wenst je een prettige dag, hij steekt zelfs zijn hand nog even op als je omkijkt.
En de dame, die je ontvangen heeft die ochtend, ziet je aankomen en komt op je af gelopen. Ze kijkt vragend en wijst op haar horloge. Dat ging sneller dan u had verwacht zegt ze lachend. Inderdaad het is nog maar half elf en je staat al bijna weer buiten!!! Opeens herinner je je dat je dan toch nog naar die verjaardag van je vriendin kan die je af hebt moeten zeggen voor dit ziekenhuisbezoek. Op advies van de gastvrouw loop je snel naar de winkel in de hal en vindt een super leuk cadeau. Ze hebben het hier echt goed voor elkaar!
En als je naar buiten loopt zwaait de dame en steekt haar duim op! Je bedenkt je dat je nog moet betalen voor parkeren en je zoekt je parkeerkaartje in je tas. Maar het kaartje kun je niet vinden en hoopt dat het in de auto ligt. Dan zie je dat je hier gratis parkeert, je hebt helemaal geen kaartje en je hoeft niet te betalen!
Waarom zijn zulke ziekenhuizen er nou niet? Als we willen kan het hè mensen!?

Saskia Klaasen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s