10 jaar Mood Maker

Time flies when you’re having fun! Het is al weer 10 jaar geleden dat de eerste Mood Makers zichzelf ont-wikkelden. Duizenden Mood Makers later is er een Mood Maker boek, zijn er Mood Maker films, vele Mood Maker trainingen en nog veel meer. Mood Maker is volwassen geworden. Een mooie reden om even terug te gaan in de tijd.

De geschiedenis van Mood Maker begint in Deventer Ziekenhuis. Voor de nieuwbouw wordt een nieuw serviceconcept bedacht. De trekker van dit concept, Marcel van Walraven, vond dat in dit concept niet efficiëntie maar de patiënt als mens centraal moest staan. Al snel kwam het begrip gastvrijheid boven water en werd dat de kapstok voor het concept. Nu is gastvrijheid een gewoon begrip geworden binnen de zorg, maar in 2004 werd er glazig gekeken als gastvrijheid in combinatie met zorg werd genoemd. Hoe krijg je dan de mindset van medewerkers om van procesgerichtheid naar gastvrijheid? Dat was de uitdaging waar het projectteam voor stond.

In het samenspel tussen Marcel van Walraven, Milo Berlijn, Saxion hogescholen en John Hokkeling werd in de zomer van 2005 het eerste idee voor een veranderaanpak geboren. Een student van Saxion, Laura de la Mar werd gevraagd om samen met Eveline de Beer een passende training te ontwikkelen om de mensen van de werkvloer mee te nemen in de gewenste gedragsverandering. De eerste Mood Maker training was geboren.

Op 7 februari 2007 startte de eerste groep aan de zes trainingen. Elke drie/vier weken een korte training van twee uur, coaching, experts in gastvrijheid en een excursie. Met hun Mood Book kregen ze inspiratie en opdrachten.

Jacqueline, Ilse, Aysel, Janny, Sylvia, Leonie, Desireé, Simone, Marieke, Songul en Marion verzamelden zich, onder leiding van Eveline en Laura, om 13:30 uur voor het eerste Mood Maker comité (zoals een training toendertijd werd genoemd).

Op 28 juni 2007 vermeldt het weekbericht van Deventer Ziekenhuis:

EERSTE LICHTING MOOD MAKERS
Spannend was het woensdag 20 juni voor elf roomservicemedewerkers van het DZ. Op die dag sloten ze hun trainingstraject tot ‘Mood Maker’ af. Hierin stond gastvrijheid centraal. De Mood Makers worden de DZ-ambassadeurs in gastvrijheid. Zowel voor de patiënten als voor collega’s en anderen in het ziekenhuis. Om deze rol te kunnen vervullen, volgden de Mood Makers o.a. coachingsgesprekken, zes gastvrijheidstrainingen en een studiedag in de Efteling. De training, afgesloten met een diploma en een diner bij Saxion, werd als zeer motiverend ervaren.

De ervaringen met Mood Maker door de deelnemers waren zeer positief, een waardering van een 9,5. Ook waren er aandachtspunten. De inbedding en de zichtbare resultaten in de praktijk en de verbinding met leidinggevenden en hun managementstijl bijvoorbeeld. De eerste trainingen richtte zich vooral op operationele mensen. SYNDLE (toen nog GUEST gehete) pakte dit vraagstuk op door Mood Manager te ontwikkelen en van de trainingsaanpak een filosofie en ontwikkel aanpak te maken. Met succes, zoals bleek. Door de verschillende lagen van een organisatie op eigen wijze een ontwikkeling door te laten maken ontstaat een duurzaam geheel. Na Mood Manager volgde Mood Teams, Mobile Mood, Mood Phone, Mood Maker Basics en in the Mood. Allemaal trainingsconcepten voor een specifieke doelgroep.

In 2012 kwam het boek Mood Maker – het ontwikkelen van gastvrije organisaties uit waarin dit is uitgewerkt voor een breder publiek. Het boek is goed ontvangen (5 sterren op managementboek.nl) en opgepikt in het hbo-onderwijs (o.a. hotelscholen) als lesboek.

Waar komt de naam Mood Maker eigenlijk vandaan? Als je het negatief uitlegt zou je stemmingmaker kunnen lezen. Wij bedoelen Mood Maker natuurlijk positief, sfeermaker. De eerste gedachte was om het Mood Manager te noemen. Dat zou een verkeerd signaal zijn. Ze beheren/beheersen de sfeer niet, ze creëren de sfeer. Niet omdat ze moeten maar omdat ze willen. Mood Makers zijn medewerkers van een organisatie die zich verantwoordelijk voelen voor de juiste sfeer binnen een bedrijf. Een sfeer die er voor zorgt dat gasten het naar hun zin hebben. Mood Makers vinden dat zo belangrijk dat ze niet alleen zelf voor die sfeer zorgen maar ook hun collega’s aanmoedigen en aanspreken op ongastvrij gedrag.

SYNDLE is het bedrijf dat deze filosofie volwassen heeft gemaakt en op dit moment in vele bedrijven en bedrijfstakken uitvoert. De Mood Maker Aanpak is vooral geschikt voor cultuur verandering in grotere complexe organisaties. Eén van de laatste ontwikkelingen is dat binnen het mbo-onderwijs Mood Maker lessen gegeven worden.

In de zomer komt de update van Mood Maker uit met daarin vele nieuwe inzichten en ervaringen. Ondertussen is het Mood Book digitaal geworden in de vorm van het Mood Maker Portaal.

Waar we in het bijzonder trots op zijn is dat Mood Maker van een trainingsaanpak een complete filosofie is geworden. Echte Mood Makers zien het zelfs als een way of work en een way of life. En de komende jaren? Internationaal? Wie zal het zeggen. Eén ding is helder; Mood Maker blijft groeien. Er komt steeds meer belangstelling voor, juist van grote organisaties.

Waardoor het komt dat Mood Maker veel mensen aanspreekt? We maken geen Mood Makers, we leiden ze niet op, we laten ze zichzelf ont-wikkelen. Iedereen is een Mood Maker. Alleen zijn er heel veel redenen waardoor we dat niet tonen, laten zien. Het gaat er dus niet om mensen trucjes aan te leren. Het gaat er om de belemmeringen weg te nemen waardoor mensen zich niet als Mood Maker laten zien. In iedereen schuilt een Mood Maker. Deze positieve en hoopgevende boodschap valt op tussen alle meningen die mensen in hokjes stoppen, beoordelen en zelfs afschrijven.

Op naar de volgende 10 jaar, of zoals Buzz Lightyear het in Disney’s Toy Story verwoordde: “Op naar de sterren en daar voorbij!”

Tekst: John Hokkeling, SYNDLE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s